Cum să faci backup site-ului tău WordPress în 6 pași simpli

Dacă citești acest articol, probabil că ești de acord că site-ul este un punct vital al afacerii tale online sau ești preocupat de buna funcționare a blogului tău. Drept urmare, este important să-l protejezi prin crearea de copii de siguranță. Aceste copii de siguranță, cunoscute și sub numele de „backup-uri”, sunt o metodă de a salva informațiile importante de pe site-ul tău într-un loc sigur, în cazul în care site-ul tău este compromis sau pierde date.

Pentru WordPress există mai multe modalități de a face backup:

  1. Poți utiliza un plugin de backup. WordPress are o varietate de plugin-uri de backup gratuite și plătite disponibile, cum ar fi BackupBuddy, VaultPress sau UpdraftPlus. Acestea îți permit să programezi backup-uri automate pentru site-ul tău, astfel încât să poți fi sigur că ai întotdeauna o copie de siguranță actualizată.
  2. Poți utiliza un serviciu de backup în cloud. Există diverse servicii de backup în cloud disponibile, care realizează backup-uri automate ale site-ului tău și le stochează într-un loc sigur, în cloud. Un exemplu de serviciu de acest tip este WP Maintainly.
  3. Poți realiza manual backup-ul site-ului tău. Dacă ai cunoștințele necesare și preferi să faci backup-ul site-ului tău în mod manual, poți face acest lucru prin exportarea bazei de date și prin copierea fișierelor site-ului pe un suport local (propriul calculator, un stick s.a) sau în spațiul alocat de un serviciu de stocare online. Aspect pe care majoritatea celor care citesc acest articol nu îl vor dori, desigur.

Cum faci backup unui website bazat pe platforma WordPress, folosind plugin-ul UpdraftPlus

Intrăm în detaliu astfel în punctul 1 de mai sus, anume cum putem face backup site-ului nostru instalând un plugin dedicat pentru această sarcină.

UpdraftPlus este unul dintre cele mai populare plugin-uri de backup. Acesta îți permite să generezi backup-uri automate ale site-ului tău și să le stochezi în Google Drive, Dropbox sau Amazon S3. Iată pașii pe care trebui să îi parcurgi pentru a face un backup site-ului tău:

  1. Instalează și activează plugin-ul UpdraftPlus. Începe prin a merge la secțiunea „Plugins” din panoul de administrare al site-ului tău WordPress și căutând „UpdraftPlus” în căsuța de căutare. După ce l-ai găsit, apasă pe butonul „Install Now” și așteaptă ca plugin-ul să fie instalat. După instalare, apasă pe butonul „Activate” pentru a-l activa.
  2. Configurează setările de backup. După ce ai activat plugin-ul UpdraftPlus, mergi la secțiunea „Settings” și apoi la „UpdraftPlus Backups” din panoul de administrare. Aici vei găsi o serie de opțiuni pentru a configura setările de backup.
  3. Programarea backup-urilor automate. În secțiunea „Backup schedule”, poți alege cât de des dorești să se facă backup-uri automate ale site-ului tău. Poți alege să faci backup-uri zilnice, săptămânale sau lunare, sau poți alege să faci backup-uri când se face o modificare la site-ul tău.
  4. Alege unde să stochezi backup-urile. În secțiunea „Remote storage”, poți alege unde dorești să stochezi backup-urile site-ului tău. UpdraftPlus oferă mai multe opțiuni, cum ar fi Google Drive, Dropbox, Amazon S3 și altele. Alege opțiunea care ți se potrivește cel mai bine și urmează instrucțiunile pentru a-ți configura contul tău de stocare în cloud.
  5. Rulează un backup manual. După ce ai configurat setările pentru backup, poți face un backup manual al site-ului tău apăsând pe butonul „Backup Now” din secțiunea „Current Status & Jobs”. UpdraftPlus va începe să creeze o copie de siguranță a site-ului tău și să o stocheze în locația aleasă.
  6. Restabilește un backup. Dacă ai nevoie să restabilești un backup al site-ului tău, poți face acest lucru din secțiunea „Existing Backups”. Aici vei găsi o listă cu toate backup-urile disponibile ale site-ului tău. Apasă pe link-ul „Restore” al backup-ului pe care dorești să îl restabilești și urmează instrucțiunile pentru a-l restaura.

Procesul de instalare al unui plugin de backup, cum ar fi UpdraftPlus, este relativ simplu și poate fi realizat de către oricine are cunoștințe de bază despre platforma WordPress.

Cu toate acestea, achiziționarea unui serviciu de mentenanță care se ocupă de backup-uri poate fi o opțiune mai convenabilă pentru unele persoane. Acest tip de serviciu poate oferi mai multe beneficii, precum:

  • Backup-uri automate: Serviciile de mentenanță care se ocupă de backup-uri oferă de obicei configurare și backup-uri automate, astfel încât să nu trebuiască să te ocupi tu de acest lucru.
  • Stocare în cloud sigură: Serviciile de mentenanță oferă opțiuni sigure de stocare în cloud, pe servere proprii, astfel încât să nu îți bați capul cu aceste aspecte și să poți fi sigur că backup-urile tale sunt în siguranță.
  • Asistență tehnică: Serviciile de mentenanță oferă de obicei asistență tehnică pentru orice probleme sau întrebări pe care le ai în legătură cu backup-urile tale. Spre exemplu, WP Maintainly asigură restaurarea site-ului tău în doar câteva minute, fără să fie nevoie să intervii.
  • Protecție împotriva malware-ului: Serviciile de mentenanță care se ocupă de backup-uri pot oferi, de asemenea, protecție împotriva malware-ului pentru site-ul tău, astfel încât să poți fi sigur că site-ul tău este protejat împotriva atacurilor de tip malware.

Indiferent de modalitatea pe care o alegi, este important să faci backup-uri site-ului tău în mod regulat și să păstrezi aceste copii într-un loc sigur. Astfel ești asigurat în cazul în care site-ul tău este compromis sau pierde date.

Dacă vrei să nu-ți bați capul cu aceste aspecte ce țin de securitatea site-ului tău, apelează la echipa profesionistă WP Maintainly. Solicită o ofertă ->